Γενικές Πληροφορίες

Ιεράπετρα, Κρήτης - Γενικές Πληροφορίες

Η Ιεράπετρα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού Λασιθίου και είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού. Η πόλη βρίσκεται 36 χιλιόμετρα από τον Άγιο Νικόλαο και κατέχει τον τίτλο της νοτιότερης πόλης της Ευρώπης. Είναι γνώστη για τις πανέμορφες παραλίες, για τις αγροτικές εξαγωγές σε Ελλάδα και εξωτερικό και για το Γαϊδουρονήσι ( νήσος Χρυσή ).

Ιστορικά η πόλη κατοικείται για πάνω από 3.000 χρόνια είναι χτισμένη στην θέση της αρχαίας πόλης Ιεράπυτνα.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία, η Ιεράπετρα είναι η πιο θερμή και ηλιόλουστη περιοχή της Ελλάδας, ενώ το κλίμα του νομού χαρακτηρίζεται ως εύκρατο Μεσογειακό. Γι’ αυτό το λόγω κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η παραγωγή – εξαγωγή οπωροκηπευτικών και ελαιόλαδου. Υπολογίζεται ότι στην περιοχή της Ιεράπετρας υπάρχουν περισσότερα από 12.000 στέμματα θερμοκηπίων και 100.000 στέμματα ελαιώνων. Στα θερμοκήπια καλλιεργούνται κυρίως ντομάτες ( σε μεγάλο ποσοστό ), πιπεριές, αγγούρια και μελιτζάνες και γίνονται εξαγωγές σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στην Βουλγαρία ( 39% ) και την Γερμανία ( 25% ). Το ελαιόλαδο έχει μεγαλύτερο εύρος στις εξαγωγές χωρών όπως οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα μέρος του πληθυσμού ασχολείται με τον τουρισμό. Στην περιοχή υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ουζερί και καφετέριες. Μοναδικά στολίδια αποτελούν και οι παραλίες της Ιεράπετρας. Οι παραλίες της είναι ευρεία γνωστές σε όλους και κάθε χρόνο βραβεύονται με γαλάζιες σημαίες. Η νότια παραλία είναι καλά οργανωμένη με καθαρά νερά και ψιλό βότσαλο. Η ανατολική παραλία εκτείνεται ένα χιλιόμετρο και καθ’ όλο το μήκος υπάρχει πεζόδρομος. Όσο για τους επισκέπτες που θέλουν να εξερευνήσουν και τις γύρω παραλίες, θα βρουν τις παραλίες της Αγίας Φωτιάς, Κάκκο, Κουτσουράς, Μακρύ Γιαλός, Παραλία Μύρτος ή παραλία της νήσου Χρυσής.